Wednesday, October 8, 2014

Oljke 2014


Kar je na sliki je vse kar smo obrali. 
Kombinacija deževnega vremena in oljčne muhe je letošnji pridelek oljk zmanjšala na 14kg oljk - za en liter olja.

Saturday, August 2, 2014

Piščančki


Tudi naše kokice imajo letos naraščaj. Enajstega julija se je ena kokica usedla na tri jajca, dan kasneje smo pustili še tri in še dan kasneje še tri jajca. Dve jajci iz tretjega dne sta bili konec dneva pahnjeni stran iz gnezda tako, da je imela za gretje sedem jajc. Iz teh sedem jajc so se po enaindvajsetih dnevih valjenja izvalili trije piščančki. Dva iz jajc prvega dne in eden iz jajc drugega dne. Enemu piščančku v jajcu iz drugega dne se ni uspelo prebiti skozi lupino in se je zadušil. Ostala tri jajca so bila neoplojena.
Po dveh tednih so že vsi trije veselo na obhodu brajde.

Thursday, July 31, 2014

Naraščaj v družini

Danes zjutraj se nam pridružila najmlajša članica kmetije, Mojca. Dobrodošla!


Wednesday, May 7, 2014

Bučke cvetijo :)

Ta najbolj pridne že cvetijo. Kmalu bomo imeli sveže, domače buče.





Friday, May 2, 2014

Topinambur

Na vrhu njive, kjer občasno vleče burja, se je že dve leti nazaj pripravilo visoko gredo. Delno za obrambo pred burjo, delno pa za poizkus visokih gred. In po velikosti trave, ki je letos na njej zrasla, deluje odlično. Na sami gredi je bila trava vsaj 10 cm višja kot pa spodaj.
Ampak trava je morala prepustiti svoj življenjski prostor našemu poskusnemu nasadu topinamburja. Sadike se v Sloveniji težko dobi, torej smo nabavili ekološke gomolje v trgovini s prehrano in kar to posadili.
Nekateri gomolji so že pognali kar v škatli, kar je dober znak, da niso bili tretirani s strupi. Sicer je pa topinambur sorodnik sončnice z razliko, da ima manjše cvetove, je trajnica in se razmnožuje s pomočjo gomoljev v zemlji.
Pripravlja se ga pa podobno kot krompir, še okus ima zelo podoben. Vsebuje inulin, polisaharid sestavljen iz fruktoze, ki se nahaja tudi v regradu, cikoriji, čebuli in česnu. Kot zanimivost: kavni nadomestek oz. cikorija je v bistvu pražen inulin.
Visoka greda s posajenim topinamburjem. Palice so bolj zame, da vem kje je posajeno, kot pa za rastlino.
Pa še en pogled od malo bolj daleč. Tu bi se moralo potem na jesen videti vse polno rumenih cvetov :).

Saturday, April 26, 2014

Zeliščni vrt

Malo odveč kamenja, nekaj zemlje in sončen kraj. 
Vse skupaj se lahko sestavi v domači zeliščni vrt.
V bistvu je to visoka greda obkrožena s kamenjem namesto lesa, brez severne stranice. Tam se vse skupaj stika z naslednjo teraso. Načeloma bi moral kamen še bolj zadrževati toploto in nuditi zeliščem še boljše (toplejše) pogoje za rast.
Prvi stalni stanovalci so že vseljeni: majaron, luštrek, origano, pehtran, timijan, rožmarin. Zraven teh pa sta za eno leto najemnino plačala še bazilika in peteršilj :).

Saturday, March 22, 2014

Reciklaža


Pri nas je vse v terasah in če hočemo priti iz ene terase na drugo je potrebno narediti stopnice. Stopnice ali pa vedno hoditi naokoli, kar pa ni ravno idealno. 


Okoli hiše se je valjala ena stara cev, ki je bila vsake dve do tri leta v napoto in sva jo morala premikati na novo mesto. Pa sva dobil idejo, da bi jo lahko uporabil za izdelavo stopnic. Slavko jo je zrezal na primerne dolžine, postavil pokonci, okoli nasul zemljo ter  jo dobro potlačil, napolnil cevi s kamenjem pobranim z vrta in nato zgornjih par centimetrov napolnil z betonom.


Stopnice narejene in odvečen material porabljen za koristno stvar.



Sunday, March 16, 2014

Nova drevesa


Letošnje leto nam je uspelo uloviti pravi čas za sajenje novih dreves. Zemlja je bila že več ali manj pripravljena in marec je bil res "sušec", skratka idealen za sajenje.


Tako je sedaj letos novih enaindvajset oljk, pet sliv, tri višnje, ena jabolka in ena nektarina. Sadni vrt je uradno napolnjen do konca.

Thursday, March 6, 2014

Vrtna opravila se nadaljujejo


Po večmesečnem dežju skozi celo zimo končno lahko oramo


Glej, mami, znam vozit "brum-brum"-a!


Preorano....


...in na zgornji terasi posajeno - čebula, česnik, korenje, zimski luk, peteršilj, grah in krompir.
Vse smo morali pokriti, ker našim kokicam je lepše pikati grah, krompir in mlade poganke čebul, kot iskati po travi.


Marelica že odcvetela, sedaj je cimber v njegovi polni veličastnosti.

Saturday, February 22, 2014

Prva vrtna opravila



Letos smo za vrt pripravili nov del zemlje. Sedaj je vsa vrtna površina skupaj in tik ob hiši, tako ga bo lažje obdelovati.


Pripravljen rezervoar za primer spet enega suhega poletja. Na višji poziciji, idealno za zalivanje. Delno že napolnjen z deževnico.

 


Nove sadike češp so že posajene